Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová má nový plán, co s uprchlíky. Čechům se líbit nebude

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Mnichov - Evropská unie potřebuje podle Angely Merkelové jednotný azylový systém a do budoucna také společný azylový úřad. Německá kancléřka to dnes řekla na setkání Evropské lidové strany (ELS) v Mnichově, informovala agentura DPA.

Merkelová rovněž vyzvala k reformě unijních institucí včetně snížení počtu eurokomisařů či zrušení dvou ze tří sídel Evropského parlamentu.

"Pokud se nám nepodaří najít společnou odpověď na otázky nelegální migrace, pak budou zpochybněny samotné základy Evropské unie," řekla předsedkyně německé Křesťanskodemokratické unie (CDU), která je jednou z členských stran ELS.

Aby bylo možné zachovat v Evropě volnost pohybu a vnitřní trh, je podle Merkelové společný evropský azylový systém nezbytný. V jeho rámci by měly fungovat společné standardy, které by odpovídaly evropským a mezinárodním závazkům členských zemí, jako je například ženevská konvence.

"Ve střednědobém výhledu potřebujeme i evropský azylový úřad, který by svou práci z větší části prováděl na vnější hranici EU," zdůraznila Merkelová. Vytvoření evropské pohraniční a pobřežní stráže označila za krok správným směrem, nebude podle ní ale stačit na to, aby se zastavila migrace do Evropy. Potřeba je především bojovat s příčinami, proč lidé ze svých zemí prchají, a především investovat do rozvoje těchto zemí, dodala německá kancléřka.

Úterní jednání ministrů vnitra EU v Lucemburku ukázalo, že mezi členskými zeměmi panují v otázce reformy azylového systému hluboké rozpory.

Témata:  uprchlíci EU Angela Merkelová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.