Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Terorista, který vraždil ve Stockholmu, dostal doživotí

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Uzbek Rakhmat Akilov (39), který vjel loni 7. dubna náklaďákem na nákupní třídu ve Stockholmu a zabil pět lidí, dnes dostal doživotí. Islamista se k teroru přiznal. Podle svých slov chtěl potrestat Švédsko za účast v mezinárodní koalici proti Islámskému státu (IS).

Soud ho shledal vinným z několikanásobné vraždy s teroristickým motivem, pokusů o vraždu a obecného ohrožení.

Rahmat Akilov pracoval v Uzbekistánu jako stavební dělník. Do Švédska přišel v roce 2014 a žádal o azyl. Švédské úřady mu nevyhověly a na konci roku 2016 nařídily, aby zemi opustil. Uzbek se místo toho před úřady skrýval.

Loni v dubnu Akilov ukradl nákladní vůz a prorazil s ním průčelí obchodního domu Ahléns v centru Stockholmu. Zahynuli tři Švédové, včetně 11leté dívky, Brit a Belgičanka. Dalších 14 lidí utrpělo zranění.

Akilov měl v autě i výbušniny a plánoval útok jako sebevražedný, exploze ale byla příliš malá. Na internetu v různých diskusích hovořil o tom, že se stane mučedníkem, a přísahal věrnost Islámskému státu. IS se však k jeho útoku nakonec nepřihlásil.

Zločinci odsouzení ve Švédsku na doživotí bývají obvykle předčasně propuštěni. Podle deníku The Local je průměrná doba, kterou si odpykají ve vězení, 16 let. Nejdéle byl odsouzenec na doživotí v cele 34 roků.

Témata:  Rachmat Akilov terorismus Švédsko teroristický útok ve Švédsku

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy