Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Švédsku začal proces s žadatelem o azyl z Uzbekistánu. Vjel do lidí a pět jich zabil

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Ve švédské metropoli začal proces s neúspěšným žadatelem o azyl z Uzbekistánu, který loni 7. dubna vjel nákladním autem do davu lidí na rušné nákupní třídě Drottninggatan v centru Stockholmu. Atentát si vyžádal pět obětí a 14 zraněných.

Rakhmat Akilov (v uzbeckých médiích Rahmat Oqilov) je obžalován z terorismu, z pokusu spáchat teroristický čin a z obecného ohrožení. Podle švédských médií dnes u soudu vinu za spáchání teroristického činu přiznal.

Státní zastupitelství požaduje, aby Uzbek dostal trest doživotního vězení a aby byl vyhoštěn ze Švédska.

Akilov řekl, že chtěl svým činem potrestat Švédsko za členství v mezinárodní koalici bojující proti organizaci Islámský stát (IS) v Iráku a Sýrii. Uzbek přísahal věrnost IS, radikální organizace se ale k jeho činu nikdy nepřihlásila.

Akilov během jízdy odpálil improvizovanou bombu, nálož ale poškodila jen vozidlo. Policie se domnívá, že Akilov plánoval sebevražedný atentát, ten se mu ale nezdařil. Při atentátu zahynuli tři Švédové, Brit a Belgičanka.

Témata:  teroristický útok ve Švédsku Švédsko Rachmat Akilov

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy