Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko stornovalo dohodu s Řeckem o vracení migrantů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Ankara - Turecko vypovědělo dohodu s Řeckem o vracení migrantů. Informoval o tom dnes turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu.

Na základě dohody mohlo Řecko zpět do Turecka vracet migranty, kterým neudělilo azyl. Vypovězení dohody nemá vliv na platnost významnější dohody o vracení migrantů mezi Tureckem a Evropskou unií.

Důvodem vypovězení dohody je propuštění osmi tureckých vojáků, kteří předloni v červenci po pokusu o státní převrat uprchli do Řecka. Ankara se marně domáhala vydání vojáků, kteří se podle ní podíleli na pokusu o puč.

"V tuto chvíli jsme readmisní dohodu ukončili," oznámil dnes šéf turecké diplomacie, kterého citovala agentura Anadolu. Vypovězení dohody ale nemá vliv na podobnou dohodu mezi Tureckem a Evropskou unií z března roku 2016, týkající se řeckých ostrovů v Egejském moři. "Ta je nadále v platnosti," poznamenal Çavuşoglu.

Řecko a jeho soudy vydání tureckých vojáků zamítly s tím, že by jim v Turecku nebyl zajištěn spravedlivý soud a hrozilo by jim mučení či smrt. V pondělí soud v Aténách propustil poslední čtyři z osmi zadržovaných vojáků, kteří se po zmařeném puči v červenci 2016 dostali do Řecka vrtulníkem a v zemi zažádali o azyl. Jednomu z nich už soud azyl přiznal, dalších sedm na rozhodnutí teprve čeká.

Témata:  Turecko Řecko uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy