Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko by mohlo brzy zrušit výjimečný stav, naznačil Erdogan. Kurdům ale hrozí vojenským úderem

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek naznačil, že by v zemi mohl být brzy po prezidentských a parlamentních volbách zrušen výjimečný stav, který trvá od předloňského pokusu o převrat. Dále upozornil, že turecká armáda může zaútočit na Kurdy "kdykoli některý večer".

Erdogan v rozhovoru se zpravodajskou televizí CNN Turk poznamenal, že otázka zrušení výjimečného stavu bude prodiskutována po volbách.

K možnému úderu proti kurdským radikálům řekl, že by se odehrály v oblasti Kandíl u hranice s Íránem i v okolí severoiráckých měst Sindžár a Machmúr. Na Kandíl podle něj Turecko může udeřit "v kteroukoli chvíli některý večer".

Turecko pravidelně podniká operace proti zakázané Straně kurdských pracujících (PKK) na severu Iráku, kde se její příslušníci usadili v pohoří Kandíl. Ankara už dříve pohrozila, že by mohla zahájit vojenské operace také v oblasti Sindžár.

MZV ČR na svém webu upozorňuje na zvýšené riziko možných bezpečnostních incidentů po celém území Turecka a doporučuje českým turistům cestujícím do Turecka, aby zejména v období prezidentských a parlamentních voleb (dne 24. 6. 2018 první kolo, případně 8. 7. 2018 druhé kolo) dbali zvýšené obezřetnosti při pohybu na veřejnosti a vyhýbali se místem s větším shromážděním osob (oslav, demonstrací).

Nouzová linka velvyslanectví ČR v Ankaře: 0090 532 375 13 87

Vedoucí konzulárního úseku velvyslanectví ČR v Ankaře: 0090 532 244 45 26

Nouzová linka generálního konzulátu ČR v Istanbulu: 0090 533 257 3880

Vedoucí konzulárního úseku generálního konzulátu ČR v Istanbulu: 0090 542 513 0477

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko Kurdové

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy