Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turečtí vojáci vpadli na sever Iráku, hrozí útokem na Kurdy z PKK

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara/Bagdád - Turecké ozbrojené síly se nacházejí 30 kilometrů od turecké hranice v severním Iráku, kde mají za úkol zabránit pronikání členů Strany kurdských pracujících (PKK) do Turecka. Mohou přitom pokročit ještě dál a zaútočit na Kurdy v horské oblasti Kandíl.

Turecký premiér Binali Yildirim bojovníky PKK obvinil, že "provokují a nastražují pasti" a útočí z dálky na Turecko. Pokud v tom budou pokračovat, Turecko podle předsedy vlády "samozřejmě učiní další kroky". "Nebudeme váhat a ty skupiny zneškodníme. (V horské oblasti Kandíl) jsou ve hře všechny možnosti," dodal.

Yildirim perspektivu možné velké vojenské operace předestřel tři měsíce poté, co armády Turecka a Sýrie ovládly severosyrské město Afrín, které bylo do té doby pod kontrolou Kurdů. Ankara a Washington se tento týden také domluvily na společném postupu v severosyrském městě Manbidž, odkud se stáhnou oddíly syrských Kurdů YPG. Nyní se pozornost Ankary obrátila na základny PKK v severním Iráku, a to navzdory protestům centrální vlády v Bagdádu.

Turecká armáda dnes oznámila, že při náletu byly zasaženy cíle v Kandílu a dalších oblastech. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek uvedl, že pokud Irák region od PKK nevyčistí, Turecko udeří na Kandíl a město Sindžár. 

Irácký premiér Hajdar Abádí v úterý sdělil, že Bagdád je připraven společně s Ankarou zabránit ve výpadům PKK na Turecko. To ale vyzval, aby "respektovalo suverenitu Iráku". Připomněl, že turečtí vojáci jsou v pohraničí Iráku přítomni už od 80. let. "Suverenita je jedna věc, přežití země a materiální zabezpečení zase věc druhá. Územní celistvost Iráku jsme vždy vedli v patrnosti," vzkázal Yildirim.

PKK od roku 1984 vede ozbrojený boj za autonomní Kurdistán v Turecku. Ankara a některé další země, včetně Spojených států a Evropské unie, tuto organizaci považuje za teroristickou.

Témata:  Turecká armáda Irák PKK

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy