Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská komise si stojí za prohlášením G7. Mluvčí poslal Trumpovi důrazný vzkaz

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Brusel - Evropská komise (EK) stojí za závěrečným prohlášením summitu ekonomicky nejvyspělejších zemí G7 v Kanadě. Dokument, který následným tweetem odmítl americký prezident Donald Trump, podle Bruselu plně odráží hodnoty, za nimiž EU stojí a které hodlá společně se svými partnery bránit.

"EU bude dál prosazovat mezinárodní systém založený na pravidlech uznávaných všemi stranami," uvedl dnes mluvčí EK Margaritis Schinas.

Dvoudenní summit G7 v kanadském La Malbaie skončil fiaskem, když kompromis nejdříve schválili všichni členové G7. Zavázaly se, že budou bojovat s protekcionismem a zmodernizují Světovou obchodní organizaci (WTO), aby byla spravedlivější.

Dohodu ale posléze popřel Trump kvůli vyjádřením pořádajícího kanadského premiéra Justina Trudeaua na tiskové konferenci. Ten mimo jiné řekl, že se Kanada nenechá od nikoho sekýrovat. Vyjádřil se tak ale až poté, co šéf Bílého domu odletěl z Kanady do Singapuru na summit s KLDR.

Mluvčí EK Schinas zdůraznil, že pro EU "pacta sunt servanda" (uzavřené smlouvy se mají dodržovat). Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker podle něj kanadskému premiérovi a jeho týmu veřejně děkuje za "excelentní přípravu a řízení tohoto nesnadného summitu".

Témata:  Evropská komise (EK) Donald Trump G7 EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy