Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva nabídla pomoc při odzbrojování KLDR, Írán se pustil do Trumpa

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Singapur - Svět reaguje rozporuplně na dohodu, kterou dnes v Singapuru podepsali americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong un. Například čínské ministerstvo zahraničí navrhlo zvážit uvolnění sankcí proti KLDR. Rusko chce být nápomocno při jaderném ozbrojování KLDR. Podle Íránu hrozí riziko, že Trump dohodu zruší.

V dokumentu se Kim zavázal ve spolupráci s USA pracovat na úplném jaderném odzbrojení Korejského poloostrova. Trump před summitem v Singapuru opakovaně hovořil o tom, že i přes dosavadní vstřícné kroky Pchjongjangu není prozatím možné sankce vůči Severní Koreji uvolnit. 

Podle náměstka šéfa ruské diplomacie Sergeje Rjabkova je Moskva připravena pomoci s řešením severokorejského problému. Rusko dnešní ujednání ze Singapuru oceňuje, nicméně upozorňuje, že "ďábel se skrývá v detailu".

"Čím více šancí k řešení problému se naskytne prostřednictvím jednání, tím lépe," zdůraznil také Rjabkov. Vyjádřil zároveň naději, že na významu opět nabudou šestistranné rozhovory o severokorejském jaderném programu. Těchto jednání se v minulosti účastnily KLDR, Jižní Korea, Japonsko, USA, Rusko a Čína.

Írán dnes varoval Kim Čong-una, že Trump by mohl zrušit jakoukoliv dohodu s Pchjongjangem o jaderném odzbrojení. "Stojíme proti muži, který ruší svůj podpis (smlouvy), když je v zahraničí," uvedl íránský vládní mluvčí Mohammad Bákir Nobacht.

Trump v neděli při cestě z Kanady do Singapuru stáhl svou podporu závěrečného komuniké ze summitu ekonomicky nejvyspělejších zemí G7. V květnu Trump vypověděl účast Spojených států na mezinárodní jaderné dohodě s Íránem z roku 2015.

Témata:  Severní Korea Donald Trump Rusko Írán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy