Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do kterých státu nejezdit na dovolenou? Slovensko vydalo varování

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bratislava - Letní turistická sezóna je za dveřmi a slovenské ministerstvo zahraničí vydalo varování svým občanům. Neměli by cestovat do Iráku, Libye, Sýrie, Jemenu a Somálska. Pro tyto země platí nejvyšší stupeň výstrahy.

Nižší stupeň výstrahy slovenské diplomacie platí také pro Afghánistán, Filipíny, Jižní Súdán, Libanon, Pákistán a Středoafrickou republiku. Zařazení země na seznam států, do kterých slovenská diplomacie doporučuje necestovat nebo je opustit, závisí na analýze situace slovenskými zastupitelskými úřady v regionu a na výměně informací s dalšími evropskými zeměmi.

"Je to soubor analýz, které upozorní na to, že člověk, který se tam ocitne, může být ohrožen na životě, a to z důvodu jak politického systému, přírodní katastrofy nebo jiných vlivů," řekl šéf odboru ministerstva Vladimír Fraňo na dotaz ČTK. Dodal, že ministerstvo má informace, že Slováci se nacházejí i v zemích, pro které platí nejvyšší stupeň výstrahy.

Klienti slovenských mobilních operátorů dostávají po překročení hranic krátkou SMS zprávu s kontaktními údaji na nejbližší zastupitelský úřad Slovenska a na nouzovou telefonickou linku slovenské diplomacie na Slovensku. Turisté se prostřednictvím internetového formuláře mohou zase zaregistrovat na slovenském ministerstvu zahraničí před vycestováním do ciziny.

MZV ČR nedoporučuje Čechům cestovat do Sýrie. Intenzita a územní rozšíření násilných incidentů se nepředvídatelně mění, rizikové jsou prakticky všechny regiony. 

Bezpečnostní situace v Iráku je podle české diplomacie dlouhodobě nestabilní a přes postupující trend směrem k poklesu počtu teroristických a povstaleckých aktivit v zemi pokračují násilnosti, jejichž cílem se mohou stát cizinci postrádající znalost místního prostředí a adekvátní ochranu. Relativně bezpečnější jsou z hlediska pohybu cizinců provincie Regionu iráckého Kurdistánu (Dohúk, Erbíl, Sulajmánia).

MZV ČR dále varuje české občany před cestami do Jemenské republiky a případné české občany přítomné v Jemenu vyzývá k opuštění země. Zásadně nedoporučuje jakékoliv cesty do země. Jako značně rizikové lze hodnotit celé území Jemenské republiky.

Témata:  Slovensko cestování Sýrie Libye Irák Jemen Somálsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy