Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Makedonie se přejmenuje? Prezident se staví proti

Makedonie, ilustrační foto
Makedonie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Skopje - Na řešení sporu o název Makedonie se dohodli premiéři Makedonie Zoran Zaev a Řecka Alexis Tsipras. Název Republika Severní Makedonie se však dle očekávání nesetkal s kladnými ohlasy. Proti novému pojmenování dnes důrazně protestoval i makedonský prezident Ďorge Ivanov.

Ivanova podporuje nejsilnější makedonská parlamentní strana VMRO-DPMNE, která je v opozici. Prezident prohlásil, že dohoda, která je pouze osobním rozhodnutím Zaeva, Makedonii poškozuje. Zdůraznil, že ji nikdy ani pod žádným nátlakem nepodepíše.

Vláda podle prezidenta "neměla sílu ani odvahu vypracovat společné stanovisko a dosáhnout konsenzu. Celý proces byl netransparentní, o čemž svědčí konečný výsledek. Text je pro Makedonii porážkou," prohlásil Ivanov podle serveru 24.mk.

Zaev s Tsiprasem svou dohodu stvrdí podpisem nejspíš o víkendu. Dalším krokem bude její schválení makedonským parlamentem, které se očekává a po němž by dokument měl podepsat prezident. Neučiní-li tak, parlament bude o dokumentu hlasovat podruhé a při opětovném souhlasu musí hlava státu podle zákonů podepsat. Dnešní emotivní vyjádření ale naznačuje, že se tomu bude Ivanov bránit.

Obdobné potíže má v Řecku i premiér Tsipras. Rozhodné ne dal najevo koaliční partner Tsiprasovy formace SYRIZA, strana Nezávislí Řekové. Její předseda Panos Kamenos řekl, že při hlasování v parlamentu dohodu nepodpoří. Vůdce hlavní opoziční strany Nová demokracie Kyriakos Mitsotakis dohodu považuje za "hluboce problematickou".

Témata:  Makedonie Alexis Tsipras Řecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy