Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zesměšnění Merkelové: Od Tureckého tisku dostala knírek jako Hitler

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Pixabay

Ankara - Hlavní stránky několika tureckých novin dnes zobrazily německou kancléřku Angelu Merkelovou s knírkem nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Jde o reakci na včerejší rozhodnutí Spolkového sněmu, že masakry Arménů páchané Osmanskou říší byly genocida.

"Styďte se!" hlásá v němčině palcový titulek kemalistického deníku Sözcü, který zastává tvrdé postoje proti vládnoucí proislámské Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP). List otiskl na titulní straně také fotomontáž zobrazující Merkelovou s knírkem v nacistické uniformě a s nacistickou vlajkou v pozadí.

V textu mimo jiné píše, že Hitlerovi potomci nařkli Turecko z genocidy. "Německo, které za druhé světové války spáchalo genocidu, při které zmasakrovalo šest milionů Židů, a které dodávkami zbraní (zakázané Straně kurdských pracujících) PKK otevřelo cestu k zabíjení našich dětí, nyní ratifikovalo takzvanou arménskou genocidu... zuříme," napsal list.

"Naši bratři ve zbrani nám vpadli do zad," napsal provládní list Sabah s odkazem na spojenectví Německa a Osmanské říše během první světové války. "Tímto je osudové spojenectví, které započalo v první světové válce, minulostí. (...) Naši padlí vojáci se vzdali svých životů za Německo očividně zcela zbytečně," dodal.

"Hanba vám," napsal pod fotografií německého parlamentu kdysi vůči vládě kritický deník Hürriyet, který se v posledních měsících názorově vedení země přibližuje. "Spolkový sněm přijal rezoluci o genocidě Arménů, kterou zasadil hluboké rány staletým vztahům s Tureckem," dodal Hürriyet.

Témata:  Turecko Angela Merkelová noviny a tisk

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy