Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie chce donutit výrobce cigaret, aby se podílely na úklidu nedopalků z ulic

Kouření, ilustrační fotografie
Kouření, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Paříž - Francouzská vláda chce donutit tabákové firmy, aby se podílely na sběru a likvidaci cigaretového odpadu. Dostaly tři měsíce na to, aby samy přišly s řešením. Pokud se tak nestane, mají být přijata rázná opatření. Ve Francii se každoročně vyhodí na 30 miliard nedopalků.

Pařížská úklidová služba musí ročně odstraňovat v Paříži na 350 tun cigaretových nedopalků navzdory tomu, že kuřáci mají téměř na každém rohu k dispozici odpadkové koše a že jim hrozí pokuta 68 eur (1750 Kč), pokud jsou přistiženi při odhození "špačku" na ulici.

"Pokud nebudou do září předložena žádná účinná opatření, vláda přiměje (tabákový) průmysl k tomu, aby se zapojil do shromažďování a odstraňování odpadu," řekla státní tajemnice pro životní prostředí Brune Poirsonová.

Přes 40 procent nedopalků končí na plážích, v lesích, řekách a moři. Jeden jediný "vajgl" může kontaminovat stovky litrů vody kvůli chemickým látkám, které obsahuje. 

Společnost British American Tobacco (BAT), jejíž značka zahrnuje společnosti Lucky Strike a Rothmans, uvedla, že distribuuje svým klientům kapesní popelníky. Další zdanění odmítla. "Není na podnikatelích, kuřácích nebo občanech, aby platili dodatečné daně za náklady spojené s úklidem cigaretových nedopalků," reagoval mluvčí BAT Eric Sensi-Minautier.

Společnost Imperial Brands, která prodává francouzské značky Gauloises a Gitanes, dala najevo, že nemá v úmyslu měnit složení svých cigaretových filtrů, aby méně znečišťovaly životní prostředí.

Témata:  cigarety Francie životní prostředí

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy