reklama

Do 45 dnů musí uprchlíci požádat buď o azyl nebo o další povolení pobytu. Jejich žádosti budou posuzovány případ od případu podle obvyklých pravidel, jako se posuzují ostatní migranti. 

Migranti z lodě Aquarius, z nichž většina jsou Afričané a několik jich je z Afghánistánu a Pákistánu, prošli hned po příjezdu do Valencie zdravotní prohlídkou. V pěti místních nemocnicích jich skončilo 144, včetně ženy, která porodila během plavby.

Mezi 629 migranty je podle zdravotnice z organizace Lékaři bez hranic, kterou citovala server eldiario.es, přes 80 žen. Než je záchranáři z Lékařů bez hranic a z organizace SOS Méditerranée v noci 9. června nalodili u libyjských břehů, trpěly všechny tyto ženy podle zmíněné zdravotnice zneužíváním či násilím. Mnohé mají jizvy, některé i zlomeniny. "Všichni trpěli, i muži, ale to nejhorší zažily ženy, některé musely v Libyi zaplatit pašerákům vlastním tělem," uvedla zdravotnice.

Poté, co běženci prošli v neděli v přístavu zdravotní prohlídkou, začaly jejich registrace. Policie jim předala tři dokumenty. V prvním je informuje o udělení humanitárního povolení k pobytu na 45 dnů, ve druhém je upozorňuje, že musí v této lhůtě požádat o azyl či povolení k pobytu, a ve třetím dokumentu je policie informovala, že je může přijmout Francie.

Zatímco v celé EU počet žádostí o azyl loni klesl, ve Španělsku opět vzrostl. Žádostí o mezinárodní ochranu bylo v této jihoevropské zemi podáno loni 31.120, což je nejvíce za posledních třicet let. Letos do května zaregistrovaly místní úřady už 17.000 žádostí. Informovala o tom dnes nevládní organizace Španělská komise pro pomoc uprchlíkům (Cear). Podle ní čeká nyní na vyřízení přes 42.000 žádostí.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) připlulo loni do Španělska z Afriky asi 22.100 běženců, což je skoro trojnásobek počtu z roku 2016. Dalších na 6250 migrantů se do Španělska dostalo loni pozemní cestou z Maroka do španělských enkláv Ceuta a Melilla, které leží na severu Afriky.

Letos dorazilo do Španělska podle UNHCR už 14.350 běženců z Afriky, z toho 11.700 po moři. Devadesát procent operací v moři a oceánu mezi Španělskem a Afrikou provádí španělská námořní záchranná služba, maputěchto operací minulý týden sestavil deník El País.