Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský soud po policejní razii potrestal Romy, prý křivě obvinili policisty ze surového jednání

Romové
Romové
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - Od policejní razie v romské lokalitě na východním Slovensku uplynulo již pět let. Soud dnes potrestal dva ze šesti Romů obžalovaných z křivé výpovědi, při které nařkli policisty ze surového jednání. Nevládní organizace se proti zatím nepravomocnému rozsudku bouří.

Kvůli údajné razanci policejního zásahu v Moldavě nad Bodvou v červnu 2013 se dříve ohradily nejenom nevládní organizace, ale i sami Romové. Podle občanských aktivistů do osady přijelo několik desítek příslušníků speciální policejní jednotky, kteří začali provádět domovní prohlídky. 

Inspekce slovenského ministerstva vnitra pochybení policistů ovšem nezjistila. Naopak obviněni byli Romové, kteří tvrdili, že je policisté při razii zbili.

Dle neziskovek se ze zraněných stali pachatelé a stát případ nikdy nezávisle nevyšetřil. "Opět zažíváme to, že stát s politickou mocí kryje selhání policie a odmítá vyvodit důsledky. Opět zažíváme to, že se moc chce pomstít na těch, kteří se jí odvážili vzepřít a domoci se svého práva," napsaly nevládní organizace ve společném prohlášení. 

Zásah policie v Moldavě nad Bodvou nebyl jedinou kontroverzní akcí slovenské policie, při které policisté nepořídili videonahrávku. Již bývalý ministr vnitra Robert Kaliňák v minulosti oznámil, že strážníci budou vybaveni kamerami, což se ale zatím nestalo.

Témata:  romové Slovensko policie SR

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy