reklama

"V reakci na odpalování raket z Pásma Gazy proti Izraeli izraelské stíhačky do této chvíle zasáhly na 25 teroristických cílů Hamásu," uvedla armáda v komuniké.

Sedm raket odpálených radikály zneškodnil ystém Železná kupole (Iron Dome), další tři se zřítily ještě v Pásmu Gazy. O žádných obětech tohoto ostřelování se komuniké nezmínilo. Při následných izraelských náletech byli dva příslušníci Hamásu lehce zraněni, uvedla agentura Reuters.

Nová konfrontace zapadá do stoupajícího napětí okolo Pásma Gazy. Izraelští vojáci od konce března, kdy začaly protesty u hranice mezi Gazou a Izraelem, zabili přes 120 Palestinců a zranili tisíce dalších. Hamás v Gaze vládne a Izrael i USA jej viní, že vyvolává protiizraelské nepokoje a zneužívá civilistů pro vlastní snahu o narušení hranice. 

Palestinci tvrdí, že protesty jsou vyvrcholením hněvu lidí, kteří požadují právo vrátit se do svých domovů, ze kterých jejich rodiny uprchly nebo byly vyhnány po založení Izraele před 70 lety. V Pásmu Gazy žijí zhruba dva miliony lidí, převážně potomků uprchlíků z dnešního Izraele. Pásmu vládne Hamás již více než deset let.

Bezpečnostní situace v Jeruzalémě a na Západním břehu je aktuálně nestabilní a obtížně předvídatelná v důsledku eskalace násilí mezi oběma aktéry izraelsko-palestinského konfliktu. Od konce září 2015 dochází ve zvýšené intenzitě k vážným bezpečnostním incidentům, včetně násilných útoků proti civilistům. "Tyto útoky jsou obtížně predikovatelné, teritoriálně rozprostřené na značně rozsáhlé území a svým provedením mimořádně zákeřné," upozorňuje MZV ČR.

Zvýšené opatrnosti je třeba dbát při pohybu v historickém středu Jeruzaléma (Staré město), ve všech částech východního (arabského) Jeruzaléma, na exponovaných místech západního (židovského) Jeruzaléma (rušné ulice, místa shromažďování většího množství lidí, zastávky veřejné dopravy, úřady či náboženské instituce), na kontrolních stanovištích izraelské policie a armády (včetně přechodů mezi Jeruzalémem/Izraelem a Západním břehem). "Je nezbytné vyhýbat se demonstracím, místům násilných střetů, větším shromážděním. Je nevhodné veřejně projevovat politické či náboženské sympatie jedné či druhé straně," varuje ministerstvo české občany.