Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Populismus není odpovědí na problémy s migrací. Bez imigrantů se Evropa vyprázdní, varoval papež

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vatikán/Londýn - Papež František v rozhovoru pro agenturu Reuters kritizoval protiimigrační politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa, která vede na hranici s Mexikem k oddělování dětí od rodičů. Ani britská premiérka Theresa Mayová nesouhlasí s držením dětí ilegálů v klecích.

Papež uvedl, že podporuje nedávné prohlášení amerických katolických biskupů, podle nichž je rozdělování rodin "v rozporu s katolickými hodnotami" a označili ho za "nemorální".

"Není to snadné, ale populismus není řešením," řekl František v interview, které se uskutečnilo v neděli. Podle něho populisté "vytvářejí psychózu", navzdory tomu, že stárnoucí evropská populace ve svém prohlubujícím se demografickém útlumu naopak potřebuje doplnit o stále více přistěhovalců. Bez imigrantů se podle papeže Evropa vyprázdní.

"Mám za to, že nemůžete odmítat lidi, kteří přijdou. Musíte je přijmout, pomoci jim, starat se o ně, doprovázet je a pak hledat, kam je umístit," řekl František s tím, že v případě Evropy by to mělo být rovnoměrné po celém starém kontinentu. "Některé vlády na tom pracují. Je potřeba lidi usadit, jak to nejlépe jde. Vytvářet psychózu není ta správná léčba," dodal.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini, který vede protiimigrační stranu Liga, se nechal v minulosti slyšet, že by si papež měl imigranty nastěhovat do Vatikánu, když si dělá starost o jejich osud. 

"Obrázky dětí zjevně držených v klecích jsou hluboce znepokojující. Je to nesprávné, my s tím nesouhlasíme, Spojené království by k něčemu takovému nepřistoupilo," řekla dnes Mayová během projevu v parlamentu. Dodala, že se s Trumpem hodlá o věci bavit během jeho červencové návštěvy Británie.

V důsledku Trumpova přísně odmítavého postoje vůči migraci vstoupilo v květnu v platnost nařízení, podle něhož jdou lidé nelegálně překračující americkou hranici do vazby. Úřady pak oddělují od dospělých jejich děti, kvůli čemuž uvázlo v zamřížovaných zařízeních více než 2300 dětí. Problém rozděluje americkou společnost a proti Trumpovi se staví nejen opoziční demokraté, ale i část jeho republikánů. Na adresu Washingtonu se již kriticky vyjádřily Mexiko a další latinskoamerické země, z nichž proudí do Spojených států podstatná část migrantů.

Témata:  Papež František uprchlíci Donald Trump

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy