Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko zastavilo přípravu občanů na severokorejský raketový útok

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Japonsko v reakci na výsledky summitu USA-KLDR, který se konal 12. června v Singapuru, pozastavuje cvičení, jehož účelem je příprava obyvatel na případný severokorejský raketový útok.

Při severokorejských raketových testech loni dvě rakety přelétly nad Japonskem; Severní Korea od roku 2006 provedla šest jaderných zkoušek, poslední z nich loni.

V Tokiu se první evakuační cvičení konalo v lednu a podobné akce uspořádala také menší města a vesnice. Podle agentury Kjódó se letos měla cvičení konat v devíti prefekturách.

Zástupce města Jaita, které leží v prefektuře Točigi, už informoval městské úřady, že centrální vláda se rozhodla naplánované cvičení pozastavit "s ohledem na mezinárodní situaci". 

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na summitu vSingapuru slíbil pracovat na jaderném odzbrojení Korejského poloostrova, Americký prezident Donald Trump za to nabídl KLDR bezpečnostní záruky a ohlásil přerušení manévrů americké a jihokorejské armády.

Témata:  Japonsko Severní Korea

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy