Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další země je na prahu migrační krize? Do Albánie míří stále víc uprchlíků

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Tirana - Migranti se snaží nalézt nové cesty do zemí EU, když státy na původní trase z Turecka a Řecka posílily ochranu hranic. Migrační krizi tak nyní čelí Albánie, kam ještě donedávna mířila jen hrstka uprchlíků.

Místo cesty přes Makedonii a Srbsko se uprchlíci pokoušejí dostat do Evropské unie přes některé z dalších chudobou zmítaných balkánských států, jako je Bulharsko či Albánie. I když albánské úřady zatím nezveřejnily žádná oficiální data ohledně počtu žadatelů o azyl, policie tvrdí, že od začátku roku zadržela na albánské hranici na 2300 lidí.

Pro mnohé uprchlíky "je Albánie nyní jediným řešením, jak se dostat dál", svěřil se agentuře AFP Syřan Guwan Belei (28), který do země přijel v polovině června. Nyní žije v jediném přijímacím středisku, které se nachází v metropoli Tiraně. V zařízení nabízejícím 180 lůžek teď přebývá asi 200 migrantů.

Belei v Albánii požádal o azyl, netají se ale tím, že "stejně jako pro ostatní je i pro něj Albánie jen vstupní branou", když Srbsko a Makedonie uzavřely své hranice. "Mnoho lidí se rozhodne v Albánii požádat o azyl. Během celého vyřizovacího procesu tak mají čas na to zjistit, jak se dostat dále do Černé Hory a Bosny a odtud do Německa, Dánska či dalších zemí," uvedl Syřan.

Ministři vnitra balkánských zemí jednali o současné situaci okolo migrace toto pondělí v Bruselu. Zvýšený nápor běženců zažívá v posledních týdnech i Bosna. Také Černá Hora vyjádřila obavy ohledně své "velmi propustné" hranice s Albánií.

Tirana ale trvá na tom, že "situaci zvládne... navzdory narůstajícímu počtu těch, kteří do země míří". Albánská vláda rovněž odmítla nedávné spekulace, že v zemi s pomocí EU plánuje otevřít nějaký větší uprchlický tábor.

Témata:  Albánie uprchlíci EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy