Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spekulace o summitu Trump-Putin? Moskva už raději nic nekomentuje

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - O možném setkání ruského prezidenta Vladimira Putina s šéfem Bílého Domu Donaldem Trumpem se stále jen spekuluje. Moskva na zvěsti v médiích nereaguje, nicméně Rusko je ke kontaktům připraveno. Uvedl to dnes šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

V sobotu list The Washington Post s odvoláním na nejmenovaného vysokého činitele americké administrativy a na dva diplomaty napsal, že Trump by se měl sejít s Putinem v Evropě příští měsíc, kdy bude 11. a 12. července v Bruselu na summitu NATO.

"My na úniky informací (o summitu) nereagujeme. Ale že jsme vždy připraveni ke kontaktům, vědí všichni," uvedl Lavrov. "Pokud se domluvíme na setkáních na vysoké a tím spíš na nejvyšší úrovni, budou samozřejmě včas oznámená," dodal.

Podobně se dnes vyjádřil kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. "Jak víte, žádná oficiální prohlášení k tomu nebyla vydána ani z Kremlu, ani z Bílého domu. Zatím nemáme co říci. Jestli a když budeme připraveni, učiníme příslušná prohlášení," řekl Peskov. Nicméně potvrdil, že se v Moskvě očekává návštěva Trumpova poradce pro otázky národní bezpečnosti Johna Boltona. "Ale to je vše, co můžeme sdělit," poznamenal.

Agentura Interfax napsala, že Bolton se chystá příští týden navštívit Moskvu v rámci přípravy možného setkání obou prezidentů.

Témata:  Vladimír Putin Donald Trump Rusko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy