Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie kritizuje země V4 kvůli bojkotu nedělního minisummitu

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Francie očekává, že summit EU, který je naplánován na 28. a 29. června a který se má věnovat především imigraci, bude obtížný. A to zejména kvůli "bojkotu" nedělního minisummitu zeměmi visegrádské skupiny (V4).

"Pokud jde o návrhy francouzského prezidenta (Emmanuela Macrona) ohledně evropského migračního úřadu, ohledně posílení Frontexu (Evropské agentury pro pobřežní a pohraniční stráž)... německá kancléřka (Angela Merkelová) před dvěma týdny své stanovisko upravila," řekl mluvčí francouzské vlády Benjamin Griveaux v rozhlasové stanici Europe 1. 

"To bude na programu debat o víkendu i na summitu EU příští týden, který bude obtížný, o tom nemůžeme našim občanům lhát," dodal.

Merkelová v pátek vyloučila, že by na summitu EU, na němž je do značné míry závislé její politické přežití, mohlo být nalezeno evropské řešení problému kolem migrantů.

"Prozatím existují stanoviska, která jsou stále velmi vzdálená," poznamenal mluvčí francouzské vlády. Přitom vyjádřil politování nad "pozicí bojkotu" zemí visegrádské skupiny, kterou tvoří ČR, Slovensko, Maďarsko a Polsko.

Podle provizorního pracovního dokumentu, jež má agentura AFP k dispozici, účastníci nedělní schůzky předpokládají vytvoření "účinného mechanismu solidarity" s povinnými kvótami přerozdělování migrantů mezi členskými zeměmi unie. To země V4 ostře odmítají. "Pokud jde o země visegrádské skupiny, které užívají výhod (z členství) Evropské unie, finančně..., což je zcela legitimní, nelze tyto výhody využívat bez respektování základních hodnot a solidarity mezi evropskými zeměmi," řekl Griveaux.

Témata:  Francie Visegradská čtyřka EU

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy