Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Loď Lifeline s 230 migranty uvízla ve Středomoří, čeká na diplomatické řešení situace

Itálie zachraňuje uprchlíky
Itálie zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

Řím - U pobřeží Libye bylo zachráněno téměř 200 migrantů, kteří chtěli doplout do Evropy. Pět běženců ale utonulo. Stále nejasný je osud lodi Lifeline s 230 uprchlíky na palubě. Plavidlo, které odmítají přijmout Itálie a Malta, dál čeká v mezinárodních vodách na diplomatické řešení své situace a také na doplnění zásob.

Při první operaci libyjského námořnictva v pátek bylo zachráněno 94 migrantů, včetně tří dětí a devíti žen poté, co se východně od Tripolisu potopil jejich nafukovací člun. Pět migrantů ze Súdánu, Nigérie, Čadu a Egypta, kteří byli na palubě této lodi, utonulo. Při jiné operaci bylo zachráněno dalších 91 migrantů z různých afrických zemí, dodal.

Od středy libyjské námořnictvo zachránilo 900 migrantů. Tito běženci bývají umístěni do záchytných center, odkud je většinou čeká navrácení do vlasti.

V uplynulých dnech se cestu z Libye do Itálie přes Středozemní moře pokusilo kvůli dobrému počasí překonat více migrantů než obvykle.

Libye je jednou z hlavních zemí, odkud se migranti z Afriky vydávají po moři do Evropy. Více než 600.000 se jich dostalo do Itálie v uplynulých čtyřech letech, kdy pašeráci lidí využili bezpečnostního vakua v této zemi.

Loď Lifeline uvázla v mezinárodních vodách

"Čekáme na diplomatické řešení, probíhají rozhovory mezi různými státy" o přijetí lodi Lifeline a trosečníků na její palubě, řekl podle AFP mluvčí německé nevládní organizace Axel Steier. V neděli by měly připlout zásoby z Malty. V dodávce mají být vedle potravin také přikrývky a léky. Steier zároveň prohlásil, že loď zůstane v mezinárodních vodách, dokud se situaci, v níž se nachází, nepodaří vyřešit.

Itálie obvinila organizaci Lifeline, že jednala v rozporu s mezinárodním právem, když na palubu plavidla vzala migranty, místo aby se o ně postarala libyjská pobřežní stráž. Organizace na druhé straně trvá na tom, že pomohla v nouzi zhruba 230 trosečníkům, mezi nimiž je 14 žen a čtyři děti.

Steier rovněž odmítl tvrzení římských úřadů, že loď neoprávněně stáhla nizozemskou vlajku. Nizozemsko předtím ujistilo, že dotyčné plavidlo nefiguruje v jeho námořních rejstřících. "Všechny naše dokumenty jsou v pořádku, všechno je legální," prohlásil Steier. Potvrdil, že loď pluje pod nizozemskou vlajkou, a podivil se nad vznesenými obviněními.

Témata:  uprchlíci Itálie Libye

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy