Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Minisummit EU: Itálie přišla s plánem na řešení migrace, Česku se ale líbit nebude

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - V Bruselu se koná minisummit EU. Německá kancléřka Angela Merkelová při příchodu na jednání uvedla, že by se mělo hovořit jak o omezování počtu migrantů mířících do EU, tak o tom, jak těmto lidem zamezit v následných přesunech mezi státy unie. Itálie chce, aby si každá členská země EU stanovila kvóty na počet migrantů bez práva na azyl, jinak by jí hrozil finanční postih.

Dohoda podle Merkelové bude složitá, dnes ji nejspíš nelze očekávat a o věci se bude mluvit hlavně na summitu celé osmadvacítky ve čtvrtek. "Druhotné přesuny migrantů uvnitř unie by do nalezení shody mezi státy EU mohla řešit dvoustranná či třístranná ujednání mezi nimi," míní kancléřka.

Francouzský prezident Emmanuel Macron, s nímž se Merkelová sešla už v úterý, krizi označil za politickou. Evropa podle něj musí zůstat věrná svým hodnotám individuálních lidských práv a právě na nich založit řešení.

Migrační téma nabývá v unii a v členských zemích opět na důležitosti přesto, že podle statistik přichází nyní do Evropy migrantů výrazně méně než v letech 2014 či 2015, kdy krize vrcholila. V nové politické atmosféře rok před volbami do europarlamentu se už ozývají hlasy, podle kterých by krach pokusů o dohodu na unijní úrovni mohl ohrozit celý evropský projekt.

Macron dnes uvedl, že je třeba najít způsob, jak omezit pohyby migrantů mezi zeměmi EU, ale i jejich příchody do unie. "Ke snížení této zátěže potřebujeme lepší organizaci," poznamenal s tím, že krizi nyní představují právě následné přesuny migrantů mezi zeměmi bloku.

Italská premiér Giuseppe Conte představil dokument s názvem Evropská víceúrovňová strategie pro migraci. "Každý stát si stanoví vstupní kvóty pro ekonomické migranty," stojí v dokumentu. Podle agentury DPA tím má Itálie na mysli lidi, kteří nemají nárok na udělení azylu. "Je to princip, který musí být respektován, musí být ale poskytnuta i přiměřená finanční protiopatření vůči státům, které nenabízejí přijetí uprchlíků," píše se v italském návrhu.

Z dokumentu vyplývá, že Itálie chce docílit změny takzvaného dublinského systému, podle kterého je za zpracování žádosti o azyl zodpovědná ta země, do které migrant vstoupí nejdříve. "Kdo se vylodí v Itálii, vylodí se v Evropě," stojí v textu dokumentu. Členské státy by podle něj měly mít "společnou zodpovědnost" za migranty zachráněné na moři. "Povinnost záchrany se nesmí stát povinností zpracovat žádosti (o azyl) za všechny," píše se dále v textu s tím, že je "v sázce" je budoucnost schengenského prostoru bez hraničních kontrol.

Italský dokument dále vyzývá ke vzniku "mezinárodních ochranných středisek" v tranzitních zemích, ve kterých by se posuzovaly žádosti o azyl a nabízela možnost dobrovolné repatriace. Zintenzivnit by se měla spolupráce především s Libyí a Nigerem, s jejichž pomocí se podle dokumentu podařilo letos zabránit v příchodu 80 procent migrantů. Na území EU azylová střediska pro zachráněné migranty nemohou vznikat jen v Itálii a Španělsku, stojí dál v textu.

Minisummit 16 států EU svolal na dnešní odpoledne do Bruselu předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Česká republika se spolu s dalšími státy V4 rozhodla neúčastnit. Už ve čtvrtek se totiž v Bruselu koná řádný červnový summit EU, kde bude migrace jedním z klíčových témat. Summit jako obvykle svolává předseda Evropské rady Donald Tusk, který také v těchto dnech objíždí hlavní města EU v sérii přípravných jednání.

Témata:  EU Angela Merkelová uprchlíci Visegradská čtyřka

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy