Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci zavrhli Merkelovou? Protiuprchlická AfD výrazně posiluje

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Berlín - Pokud by se v Německu nyní konaly volby, dostala by vládní koalice CDU/CSU 31 procent hlasů. Historicky nejvyšší podporu má naopak protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD). Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury Emnid.

Krize německé vlády, kterou vyvolal spor mezi kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU) a ministrem vnitra Horstem Seehoferem (CSU) o řešení migrační otázky, se zřejmě začíná projevovat i na podpoře konzervativní unie.

Zatímco v průzkumu z minulého týdne by CDU/CSU podpořilo ještě 33 procent respondentů, tento týden to bylo už o dva procentní body méně. Třetí vládní strana, sociální demokracie (SPD), by dostala v případných volbách stejně jako před týdnem 18 procent hlasů. Současná vládní koalice by tak nezískala ani polovinu hlasů.

Současná vládaní krize zjevně posílila Alternativu pro Německo (AfD), která dosáhla dosud nejvyššího zisku. Volilo by ji podle něj 16 procent respondentů, tedy jen o dva procentní body méně než sociální demokraty.

Do parlamentu by se znovu dostali také zelení (12 procent), svobodní demokraté z FDP (devět procent) a Levice (deset procent).

Témata:  Konzervativní unie CDU/CSU Německo AfD

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy