reklama

Unijní svěřenecký fond pro Afriku vznikl na konci roku 2015 s cílem přispět ke zlepšení situace v afrických zemích a tím k odstranění důvodů, kvůli nimž se ekonomičtí migranti vydávají na cestu do Evropy. Fond má nyní k dispozici skoro 3,4 miliardy eur (přes 87 miliard Kč), především z Evropského rozvojového fondu (EDF) a dalších unijních nástrojů.

Členské státy zatím slíbily jen asi 420 milionů eur (10,8 miliardy Kč) a ve skutečnosti přispěly částkou méně než 380 milionů (9,8 miliardy Kč). Původní představou přitom bylo, že státy ze svého dorovnají částku, kterou do fondu přispěje komise ze společných unijních peněz.

"Myslím, že by bylo užitečné, kdyby si státy uvědomily, že tato část naší práce vyžaduje dostatečné prostředky," poznamenala Mogheriniová. O záležitosti se podle ní mluvilo i v neděli na minisummitu 16 zemí bloku k migraci. Diskuse o této záležitosti byla podle Mogheriniové pozitivní.

V neděli se skupina států EU začala v neformálním kruhu připravovat na čtvrteční řádný summit unie, který bude částečně právě o migraci. Mogherinová dnes uvedla, že na tomto jednání hodlá představit některé své návrhy na další posílení "vnějšího aspektu" evropské odpovědi na migrační krizi.