Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Světové e-shopy zásadně změní pravidla. Co vše se změní?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brusel - Čtyři hlavní internetové obchody - Alibaba (AliExpress), Amazon, E-Bay a Rakuten France - se zavázaly že budou rychleji odstraňovat nebezpečné výrobky prodávané prostřednictvím svých internetových obchodů.

Závazek dnes podepsaly spolu s Evropskou komisí (EK). "Čím dál víc lidí v EU nakupuje on-line. Elektronický obchod spotřebitelům nabízí nové příležitosti a větší výběr za nižší ceny. Při nákupu on-line by měla být spotřebitelům zajištěna naprosto stejná bezpečnost, jako když nakupují v kamenném obchodě," uvedla eurokomisařka Věra Jourová.

Uvedené obchody se zavázaly, že budou do dvou pracovních dnů reagovat na oznámení ze strany státních orgánů a zřídí pro to speciální jednotná kontaktní místa. Zákazníkům umožní jasným způsobem upozornit na nabídku nebezpečných výrobků a odpověď jim zašlou do pěti dnů.

Přijmou také opatření, jež mají zabránit opětovnému zařazení nebezpečných výrobků do prodeje. Spolupráci zhodnotí obchodníci a EK každého půl roku a zveřejní o tom zprávu.

Témata:  e-shopy EU Věra Jourová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy