Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyšetřování nehody maďarského gripenu. Češi za havárii nemohou

Maďarský parlament
Maďarský parlament
Foto: parlament.hu

Praha - Ministerstvo obrany ukončilo prošetřování loňské nehody maďarského gripenu v Čáslavi. Češi podle něj za havárii nemohou.

Dnes to ČTK sdělil Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany. Výsledky blíže nekomentoval. Záležitost nyní české úřady předaly maďarským kolegům.

Stíhací letoun JAS-39 Gripen havaroval na letišti v Čáslavi 15. května během přistání, když se mu nepodařilo zastavit a skončil vážně poškozený mimo přistávací plochu. Oba piloti se katapultovali. Již po nehodě se začalo mluvit o tom, že na vině byl maďarský pilot. Údajně měl svou chybu sám uznat. Hovoří se o tom, že při přistávání "přidal plyn".

Výsledky šetření ale ministerstvo nezveřejnilo. "Provedené šetření vyloučilo podíl Armády České republiky na vzniku nehody. Bližší informace o výsledcích šetření však vzhledem k příslušnosti letounu a jeho posádky, což jsou maďarské vzdušné síly, může poskytnout pouze maďarská strana," uvedl Caletka. Dodal, že na vyšetřování se podílelo i Maďarsko a Švédsko, ve kterém se gripeny vyrábí.

Témata:  letectví letecké nehody Ministerstvo obrany České republiky Maďarsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy