Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řím chce na summitu EU prosadit sdílenou odpovědnost za migranty

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím – Itálie trvá na tom, že je třeba, aby země Evropské unie sdílely odpovědnost za záchranu migrantů zachycených ve Středozemním moři. Je proto připravena zablokovat závěry nadcházejícího summitu EU, pokud v nich nebude tento požadavek výslovně zmíněn.

Informovala o tom dnes agentura ANSA s odvoláním na nejmenované vládní zdroje. Tato podmínka je údajně „nejzazší mez", za kterou není Řím ochoten v žádném případě ustoupit.

Svoje přístavy začala Itálie blokovat záchranným lodím přepravujícím migranty z potápějících se člunů ještě u libyjského pobřeží. A vymohla si tím, že například loď německé nevládní organizace Lifeline se zhruba 230 migranty zakotví na Maltě, která se tomu dlouho bránila.

Migranty si ale rozdělí osm zemí Evropské unie: kromě Malty a Itálie to bude také Francie, Lucembursko, Portugalsko, Irsko, Nizozemsko a Belgie.

Nová italská vláda tvořená populistickým Hnutím pěti hvězd a protiimigrační Ligou si stanovila zablokování přílivu migrantů z Afriky do země za jednu ze svých klíčových priorit.

Témata:  Itálie EU uprchlíci

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy