Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Jižním Súdánu a Keni přibývá dětských sňatků. Rodiče dívku prodají i za pár koz.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: channel4.com

Juba - V Africe dochází k největšímu množství sňatků nezletilých. Nejhorší je situace v Jižním Súdánu a některých oblastech Keni, upozornila organizace Girls Not Brides (Dívky, nikoli nevěsty). Rodiče často vymění své dcery za krávy či kozy jen proto, aby přežili.

Velmi mladé dívky se vdávají kvůli tradicím. Podle aktivistů se ale poslední dobou přidaly i další dva důležité faktory, které mají na sňatky vliv, a sice dlouhotrvající války a klimatické změny v oblasti.

Minimální věk pro vstup do manželství je v Jižním Súdánu 18 let. Navzdory zákonům ale OSN odhaduje, že 52 procent dívek v zemi se provdá ještě před svými osmnáctinami. V roce 2010 to přitom bylo 40 procent. "Konflikty tu situaci zhoršují," uvedla Dorcas Acenová z organizace CARE International v Jižní Súdánu. "Většina rodičů se chce vzdát svých dcer a provdat je kvůli ekonomickým těžkostem, ve kterých se nacházejí. Snaží se snížit počet krků, které musí živit," dodala.

Jižním Súdánem zmítá občanská válka již od roku 2013. V důsledku bojů v zemi hladoví miliony lidí. Rodiče mohou nyní za dceru sňatkem získat až 300 krav, v době míru se věno pohybovalo okolo 30 krav, popsala Acenová na konferenci o dětských sňatcích v Kuala Lumpuru. "Je to v podstatě jen o výši nabídek. Kdo nabídne nejvíce krav, dívku získá," dodal.

V Keni se situace s dětskými sňatky zhoršila minulý rok kvůli obrovskému suchu, které pozabíjelo velké množství dobytku. "Vzhledem k tomu, že se snížil počet koz, rodiče své dcery prodají do manželství i za čtyři či pět koz," uvedla Millicent Ondigová z organizace Amref Health Africa. 

Témata:  Jižní Súdán Keňa děti

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy