Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při bombardování v jihozápadní Sýrii zemřelo 46 lidí, byli mezi nimi i děti

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Bombardování jihozápadní syrské provincie Dará, jejíž části ovládají povstalci, si od středy vyžádalo životy 46 lidí, včetně dětí. Z oblasti už uteklo na 50 tisíc civilistů, míří k jordánské hranici.

Mezi zabitými je i 17 lidí, kteří se schovávali ve sklepě ve městě Musajfrá. Bylo mezi nimi pět dětí. Celkem od začátku deset dnů trvající ofenzivy přišlo o život 93 lidí. S odkazem na dnešní sdělení exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která sídlí v Británii a boje v Sýrii dlouhodobě monitoruje, o tom informovala agentura Reuters. 

Hlavní syrský opoziční vyjednavač Násir Harírí dnes odsoudil "americké mlčení" v souvislosti s ofenzivou na jihozápadě Sýrie a řekl, že jeho důvodem může být pouze "zákeřná dohoda".

Syrský prezident Asad nedávno řekl, že jeho vláda bude usilovat o dohodu s povstalci, ale bude-li to nutné, použije k ovládnutí tohoto území armádu. Povstalci zase vzkázali, že Asadovi neustoupí ani z pídě území.

Damašek ani Moskva se k tvrzení SOHR nevyjádřily, dlouhodobě nicméně trvají na tom, že na civilisty neútočí. "Ani nedokážeme nálety spočítat... hýbe se pod námi dům," uvedl Abdalláh Mahámíd, který patří k povstalcům ve městě Dará.

Abú Džihád, který je jiným představitelem rebelů, uvedl, že boje jen od středy přinutily nejméně 11.000 osob opustit domovy. Pokud bude ofenziva nadále eskalovat, čím dál více lidí přijde k hranici s Jordánskem a Golanskými výšinami.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.