Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Premiéři V4 včetně Babiše jednali s Macronem o migraci

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Brusel - Francouzský prezident Emmanuel Macron jednal s premiéry čtyř středoevropských zemí včetně předsedy české vlády Andreje Babiše. Setkání trvalo asi 45 minut a týkalo se migrace.

Podle diplomatů klidné a konstruktivní jednání „vyčistilo vzduch" ve sporech o řešení migrační krize. Macron dal na schůzce najevo, že chápe pozici zemí visegrádské skupiny (V4), kterou vedle České republiky tvoří také Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Z jednání vyplynul společný názor, že hlavní zodpovědnost za migranty mají v souladu se stávajícími unijními pravidly nést země, kde jsou migranti poprvé registrováni. Francouzská strana údajně připomněla, že existují různé druhy solidarity se zeměmi, které teď nesou hlavní zátěž migrační krize.

Macron na jednání také zopakoval, že žádná země EU si nemůže myslet, že se jí migrační problém netýká a že snaha států řešit věc samostatně a bez evropské spolupráce nemůže být úspěšná.

Témata:  Andrej Babiš EU migrace Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy