reklama

Maltská vláda loď Lifeline zabavila a zahájila vyšetřování. Podezírá kapitána plavidla, že porušil zákon, když nedbal pokynů italské pobřežní stráže, aby migranty nenaloďoval. Italové mu řekli, že pro ně přijede libyjská pobřežní stráž.

Ve čtvrtek maltská vláda oznámila, že do odvolání uzavírá přístavy své země plavidlům nevládních organizací. "Běží vyšetřování (v kauze lodi Lifeline) a dokud se věc nevyjasní, Malta nemůže dovolit podobným subjektům, aby využívaly její přístavy, aby do nich vplouvaly, či z nich vyplouvaly," uvedla vláda v prohlášení.

Kauza Lifeline je tento měsíc už druhým případem lodě nevládní organizace s migranty z Afriky, která čekala několik dní ve Středomoří, než se jí některá z okolních evropských zemí ujala. Přes 600 migrantů z lodi Aquarius, které začátkem června rovněž odmítla Itálie a následně i Malta, nakonec přijalo Španělsko.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini, který je také předsedou protiimigrační Ligy, v rozhlase prohlásil, že nevládní organizace "Itálii uvidí jenom na pohlednici". Rozhodnutí se podle něj netýká jenom přístupu do přístavů, ale také "zásobování pohonnými hmotami pro nevládní skupiny". "Jak mi říkají italští vojáci a samotní Libyjci, nevládní organizace pomáhají převaděčům, ať vědomě nebo nevědomě," řekl Salvini.