Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Loď nevládní organizace s 60 migranty míří do Barcelony, Malta i Itálie ji odmítly

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: Amnesty International

Barcelona - Loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms, která v sobotu zachránila u libyjských břehů 60 migrantů, pokračuje v plavbě do Barcelony. Plavidlo odmítly přijmout Itálie i Malta. Před maltským soudem dnes stane německý kapitán lodi Lifeline. Má se zodpovídat za svůj postup při nedávné záchraně zhruba 230 migrantů u libyjských břehů.

Loď Lifeline byla rovněž odmítnuta Itálií a nakonec přistála na Maltě. Ta nicméně tvrdí, že loď nebyla řádně zaregistrována. Kapitán Claus-Peter Reisch navíc údajně nedbal pokynů, aby zachráněné migranty přenechal libyjské pobřežní stráži.

Loď Lifeline patří německé nevládní organizaci Mission Lifeline. Ta veškerá obvinění popírá a tvrdí, že za nimi stojí politická kampaň usilující o kriminalizací organizací zachraňujících migranty.

Mezitím pokračuje spor v německé vládní koalici. Ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) prosazuje, aby migranti, kteří už byli registrováni v jiné členské zemi EU, byli vraceni přímo z německých hranic.

Kancléřka Angela Merkelová (CDU) takový jednostranný postup odmítá, pokud v rámci EU nebudou existovat příslušné dohody. Seehofer v neděli svým kolegům z CSU překvapivě nabídl rezignaci jak z čela strany, tak i odstoupení z funkce ministra vnitra. Nicméně ještě dnes chce o problému jednat s vedením CDU.

Témata:  uprchlíci Španělsko Malta Itálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.