reklama

"Mezi Moskvou a Washingtonem existuje mnoho otázek, v nichž se stanoviska diametrálně liší. Politická vůle ale teď převážila a upevňuje se přesvědčení, že ani diskutabilní otázky nemají být překážkou navázání a rozšíření dialogu, a to i na nejvyšší úrovni," prohlásil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

O oteplení ale zatím ruský mluvčí nechce hovořit. "Nespěchejme. Nejdřív je třeba provést revizi rozporů a mrzutostí patrných v našich dvoustranných vztazích," řekl.

Pokud jde o problém Krymu, který Rusko před čtyřmi lety násilně obsadilo a anektovalo, pak se nekompromisní ruské stanovisko nijak nemění. "Ruský prezident už několikrát prohlásil, že Krym na programu (jednání) být nemůže a nikdy nebude, protože je nedílnou součástí Ruska," prohlásil mluvčí. Všechny ostatní otázky jsou ale otevřeny ke hledání kompromisu.

Trump minulý týden americkým novinářům řekl, že chce s Putinem v Helsinkách mluvit o údajném ruském vměšování do amerických voleb, o dění na Ukrajině nebo o Sýrii. Odpovědi na otázku, zda plánuje uznat Krym jako součást Ruska, se vyhnul.