Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Středomoří dál umírají lidé. Mezi Libyí a Evropou se letos utopilo už 1000 uprchlíků

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Tripolis/Ženeva - Pokus dostat z Libye do EU přes Středozemní moře letos nepřežilo už 1000 uprchlíků. Situace se rapidně zhoršuje v posledních dnech, kdy se na moře vydávají další migranti. Nárůst počtu plaveb může souviset i s ukončením ramadánu a s počasím.

Oznámila to dnes Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Za poslední dny přišlo na cestě o život 204 lidí, které převaděči posadili do přetížených člunů. V pátek z jedné lodě přišlo o život 103 lidí, další pak v neděli, kdy se východně od Tripolisu potopil další člun.

Ve srovnání s prvním půlrokem loňského roku nicméně letos na moři zemřelo méně lidí. Pozemní trasa saharskou oblastí a následná plavba přes Středozemní moře však zůstává životu nejnebezpečnější migrační cestou na světě a polarizuje evropskou politiku, poznamenala agentura Reuters.

"Úmrtí u libyjského pobřeží znepokojivě přibývá," upozornil šéf OIM pro Libyi Usmán Bilbijsí. Převaděči podle něj zneužívají zoufalství uprchlíků, kteří se snaží dostat do Evropy dříve, než Evropa proti plavbám přes moře zasáhne.

Od pátku do neděle stráž na libyjské pobřeží vrátila skoro 1000 lidí, od začátku roku pak zhruba 10.000. Uprchlíci jsou v Libyi předáváni do záchytných center, ale podmínky panující v těchto zařízeních vyvolávají otázky. "Uprchlíci, které vrátí libyjská pobřežní hlídka, by neměli být automaticky předáváni do záchytných center. Ta budou přeplněná a životní podmínky v nich se s nedávným nárůstem počtu uprchlíků zhorší," řekl Bilbijsí.

Témata:  uprchlíci Libye EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy