Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indonésie nechá vrak na dně vulkanického jezera, zůstalo v něm skoro 200 těl

Indonésie
Indonésie
Foto: INT

Jakarta - Indonésie odvolala operaci, jejímž cílem bylo vyzdvihnout těla téměř 200 utonulých pasažérů lodi, která se 18. června potopila na vulkanickém jezeře Toba na Sumatře a klesla do hloubky 450 metrů.

Z paluby přeplněného plavidla se zachránilo 18 lidí včetně kapitána a nalezena byla těla tří mrtvých.

Záchrannou operaci komplikovaly četné logistické problémy, vodní proud, chlad, kalná voda a přílišná hloubka, do níž nebylo možné poslat potápěče. Minulý týden hloubková kamera pořídila video, jež zachycuje lidská těla, motocykly a provazy z potopené lodě.

Mluvčí záchranářů Muhammad Yusuf Latif řekl, že úřady projednaly s příbuznými obětí obtíže záchranných prací a důvody, proč v nich nelze pokračovat. "Pochopili, že končíme," řekl. Šéf agentury, která zajišťovala vyprošťování plavidla, Muhammad Ilyas řekl, že vrak byl sice nalezen, ale hloubkové zařízení ovládané na dálku se zamotalo do provazů. "Na 100 procent jsme dokázali, že tam ta loď je," řekl Ilyas. Ponorné zařízení bylo nakonec z vody vyproštěno, ale je poničené a bude nutné je opravit.

Policie na Sumatře oznámila, že vznese obvinění proti pěti lidem - kapitánovi a čtyřem představitelům dopravy. "Věděli, že převozní loď Sinar Bangun má kapacitu 40 míst a jako dřevěné plavidlo neměla přepravovat motocykly," řekl policejní velitel.

Témata:  lodní havárie Indonésie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy