Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hamás se chtěl dostat do mobilů izraelských vojáků, využil fotbalové aplikace

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Tel Aviv - Palestinské radikální hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy, se údajně pokusilo nabourat se do mobilních telefonů izraelských vojáků. Provést to mělo skrze aplikaci na sledování výsledků fotbalového mistrovství světa, tvrdí izraelská armáda.

Androidové aplikace, které byly již odstraněny z obchodu Google Play, v sobě měly škodlivý software, který byl naprogramován tak, aby kradl data a zapínal mikrofony a kamery v mobilech. Díky tomu by bylo možné vojáky špehovat, uvedli dva představitelé izraelské armády.

Hamás, který proti Izraeli vedl už několik válek, se k obvinění odmítl vyjádřit. Nevyjádřil se ani mluvčí společnosti Google v Izraeli. Představitelé izraelské armády odmítli odpovědět na otázku, jak armáda došla k závěru, že aplikace byly dílem Hamásu.

Aplikace s názvem Golden Cup byla spuštěna minulý měsíc a umožňovala uživatelům průběžně sledovat dění na fotbalovém mistrovství světa v Rusku.

Představitelé Hamásu na sociálních sítích pod falešnými jmény kontaktovali izraelské vojáky a přesvědčili je, aby si aplikace stáhli na své soukromé telefony. Aplikace si stáhlo méně než 100 vojáků, buď to nahlásili sami, nebo na to přišli vojenští bezpečnostní analytici, uvedl armádní zdroj. O žádných způsobených škodách prý ale izraelská armáda informace nemá.

Témata:  Izraelská armáda Izrael HAMÁS

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy