Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bilaterální azylová dohoda? Orbán je ochoten jednat s Merkelovou

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán je ochoten jednat s německou kancléřkou Angelou Merkelovou o bilaterální azylové dohodě. Řekl to německému listu Bild.

Nejdříve se ale Německo musí dohodnout s Rakouskem a pak Vídeň s Maďarskem, teprve poté je možné přistoupit k jednáním mezi Berlínem a Budapeští.

"Pořadí může být pouze takovéto - jednání mezi Německem a Rakouskem, pak jednání mezi Rakouskem a Maďarskem," řekl Orbán. "A pouze na konci, pokud bude skutečně jasno o německém postoji, jednání mezi Maďarskem a Německem," řekl maďarský premiér.

Orbán rovněž deníku Bild řekl, že je nutné posílit ochranu vnějších hranic Evropské unie a zřídit migrační centra mimo EU.

Ve středu chce Orbán o dalším postupu ve věci migrace telefonicky hovořit s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem.

Německá kancléřka Angela Merkelová se v pondělí s ministrem vnitra Horstem Seehoferem dohodla na zřízení tranzitních center na hranicích s Rakouskem, odkud bude Německo vracet migranty, kteří se již zaregistrovali v jiném členském státě Evropské unie. Merkelová přislíbila, že vracení migrantů chce provádět ve shodě s dotčenými unijními státy.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko Angela Merkelová uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy