Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Internet zachráněn? Europoslanci nepodpořili spornou směrnici o copyrightu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Štrasburk - Evropští poslanci dnes nepodpořili návrh pravidel týkajících se autorských práv na internetu. Chystaná směrnice dává vydavatelům právo na spravedlivý podíl z využití jejich autorských děl internetovými giganty. V této souvislosti se hovořilo o cenzuře či dokonce zániku internetu, což například česká Unie vydavatelů označila za dezinformaci.

Chystaná směrnice dává vydavatelům právo na spravedlivý podíl z využití jejich autorských děl internetovými giganty. Platformám ukládá povinnost řešit, zda nahraný obsah neporušuje autorská práva. Text už prošel právním výborem parlamentu, ale poslanci si dnes vyhradili právo jednat o něm v září i na plénu a přijít s pozměňovacími návrhy. 

Kritici návrhu tvrdí, že povede k cenzuře internetu. Jeho zastánci naopak soudí, že výsledkem nových pravidel bude lepší ochrana autorských práv v internetovém prostředí. K podporovatelům směrnice patří i česká Unie vydavatelů. 

Poslanci čelili silnému tlaku různých lobbistických skupin. "Někteří z nás dostali i 60.000 e-mailů," řekl dnes ČTK europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL).

Parlament dnes na plénu ve Štrasburku hlasoval pouze o své pozici k návrhu. Nepustil ho rovnou do třístranného jednání mezi Evropskou komisí, členskými státy a parlamentem. Některým poslancům totiž vadilo, že o textu neměli možnost jednat. "Obrací se na mě denně řada občanů, kteří vyjadřují obavy z několika článků přijatého stanoviska (právního výboru). Proto považuji za důležité, aby proběhla diskuse," sdělila ČTK česká poslankyně Olga Sehnalová (ČSSD).

Evropská úprava autorského práva podle Svobody "ustrnula někde okolo roku 2000 na technologiích jako je satelitní nebo kabelové vysílání, ale na šíření děl chráněných autorskými právy připravena není."

Podle českého poslance Jiřího Paynea (Svobodní) se však EU pod záminkou ochrany autorských práv pokouší získat část zisků velkých internetových společností a zároveň chce zavést dohled nad sdílenými informacemi, což je první předstupeň cenzury. 

Témata:  autorská práva internet Pavel Svoboda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy