Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Jordánska míří desítky tisíc syrských uprchlíků. OSN žádá o otevření hranic

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Ammán - Před nálety a boji na jihozápadě Sýrie prchají desítky tisíc lidí. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dnes naléhavě vyzval Jordánsko, aby otevřelo hranice a poskytlo jim dočasné útočiště.

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi dnes uvedl, že na jihozápadě Sýrie nyní žije nuceně mimo domovy v nuzných a nebezpečných podmínkách více než 320.000 Syřanů. Patří k nim i na 60.000 lidí, kteří se nacházejí na hranicích s Jordánskem.

"Válečný stav v pohraniční oblasti je životu nebezpečný a mnoha lidem nezbývá nic jiného, než hledat bezpečí v sousedním Jordánsku," upozornil Grandi.

"Vzhledem k bezprostřednímu nebezpečí se přimlouvám za poskytnutí dočasného útočiště v Jordánsku těm, kteří se potřebují dostat do bezpečí," dodal vysoký komisař.

Témata:  Sýrie Jordánsko uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy