Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu ubývá útoků neonacistů, soudy je přísné trestají

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Oproti roku 2016 se v Německu loni stalo zhruba o 30 procent méně případů napadení, ze kterých jsou viněni pravicoví extremisté. V roce 2017 se také událo o 60 procent méně žhářských útoků motivovaných pravicovým extremismem a o 70 procent méně násilností proti ubytovnám pro azylanty.

Zpráva Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) vysvětluje pokles jako důsledek tvrdého postupu soudů a také toho, že se stále více pachatelů daří hnát k odpovědnosti. Rozhlasová stanice Deutschlandfunk nicméně připomněl, že v roce 2017 přišlo do Německa výrazně méně běženců než o rok dříve.

Útoky proti azylovým centrům klesají i letos. Za prvních šest měsíců jich federální úřady registrují 74, ze stejné období loni se jich stalo 174 a v prvním půlroce 2016 přes 700.

Zpráva BfV se také věnuje aktivitám pravicových radikálů. Extremistické koncerty v Německu nyní navštěvují neonacisté z Rakouska, Itálie, Švýcarska a také z České republiky, Slovenska a Maďarska. Němečtí neonacisté pak zase jezdí na pravičácké pochody do Atén, Budapešti či Sofie.

Témata:  Německo extremismus

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy