Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrští uprchlíci z provincie Dará se pomalu vracejí domů, povstalci se dohodli na příměří

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Syřané, kteří v minulých dnech uprchli k jordánské hranici před boji v jižní provincii Dará, se vrací do svých domovů. Povstalci se dohodli s ruskými vyjednávači na příměří. Oznámila to dnes Syrská organizace lidských práv (SOHR).

Před boji uprchlo podle údajů OSN na 320.000 lidí a desítky z nich uvízly na jordánské hranici. Ammán ji odmítl otevřít, protože na jordánském území jsou z minulých let už statisíce uprchlíků.

V pátek syrská armáda dobyla hraniční přechod Nasíb, který povstalci kontrolovali od roku 2015. Jejich mluvčí oznámil, že se rebelové dohodli se zástupci Ruska na oboustranném příměří. 

Díky dohodě sjednané v pátek se státní úřady chopí moci v Dará, a jak dnes uvedla státní agentura SANA, režim obnoví kontrolu nad všemi oblastmi u jordánské hranice, které dosud kontrolovali rebelové. Dohoda předpokládá, že povstalci odevzdají těžké a středně těžké zbraně. Ti, kdo s tím nesouhlasí, mají odejít i s rodinami do provincie Idlib na severozápadě země. Právě tam se shromažďují odpůrci Damašku a radikální skupiny, které postupně režim připravil o jejich pozice jinde v Sýrii.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy