Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Den D: Záchranáři v Thajsku začali evakuovat chlapce ze zatopené jeskyně, čtyři z nich už jsou venku

Potápění
Potápění
Foto: Pixabay

Bangkok - Záchranářům se dnes podařilo ze zatopené jeskyně Tham Luang na severu Thajska dostat ven první čtyři chlapce. Do záchranné operace jsou nasazeni zkušení potápěči, chlapci byli rozděleni do čtyř skupin a každého z nich mají na cestě ven doprovázet dva potápěči.

O tom, kdo bude evakuován jako první, rozhodl podle thajských zdrojů australský lékař a zároveň potápěč, který je na místě. Kritériem byla kondice dětí, ti nejoslabenější měly jít jako první.

Agentura AP informovala, že od jeskyně už odjely dvě sanitky. Novináři přítomní na místě viděli, jak z místa odlétá vrtulník. Původně se počítalo s tím, že evakuace potrvá i několik dní a že první děti se dostanou ven dnes kolem 16:00 SELČ.

Novinář Florian Witulski, který působí v Bangkoku, vysvětlil rychlost záchranné operace tím, že voda v podzemí klesla víc, než se čekalo, a více úseků trasy je schůdných pěšky.

Skupina chlapců a jejich 25letý fotbalový trenér vstoupili 23. června do jeskyně Tcham Luang Nang Non na severu Thajska, kde je překvapila stoupající hladina vody, před kterou se ukryli v síni asi čtyři kilometry od vchodu, kde je nakonec voda uvěznila.

25. června se thajští záchranáři dostali několik kilometrů dovnitř a mohli vstoupit do druhé komory od ústí jeskyně. Na místě našli věci, které patřily chlapcům. Během hledání pumpovala silná čerpadla z jeskyně miliony litrů vody. Chlapce a jejich trenéra nalezli 2. července po devíti dnech záchranných akcí potápěči živé na vyvýšenině v hloubi jeskyně. 

Intenzivně se řešilo, jak chlapce, kteří neumějí plavat, dostat z jeskyně, která může být po dalších deštích zcela zaplavena. Zatímco thajské úřady zvažovaly variantu naučit chlapce používat potápěčskou výbavu a dostat je ven co nejdříve, mezinárodní jeskynní záchranáři se shodovali, že taková akce by byla velmi nebezpečná. I zkušeným potápěčům trvalo zdolání náročného úseku tři hodiny.

6. července při záchranných akcích v jeskyni zemřel bývalý příslušník thajského námořnictva. Muž, který se na záchranné misi podílel jako dobrovolník, ztratil pod vodou vědomí a zdravotníkům se ho už nepodařilo oživit.

Témata:  thajské děti uvězněné v jeskyni Thajsko potápění

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy