reklama

"ČR thajským úřadům nabídla, že na místo dopraví vhodná čerpadla s příslušenstvím včetně obsluhy. Thajská strana nicméně zástupce z české ambasády dnes informovala, že pomoc z ČR zatím nevyužijí," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

"Každopádně ale zůstaneme v pohotovostním režimu a budeme, v případě potřeby, nadále připraveni prakticky ihned letecky dopravit čerpadla a další vybavení na místo," dodal ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který je zároveň pověřen řízením ministerstva zahraničí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) původně nabídl thajskému chargé d'affaires, že by Česko poskytlo Thajsku pumpy s výkonem až 400 litrů za sekundu pro odčerpávání vody z jeskyně. Hasiči na místě ale zjistili, že velká čerpadla nelze použít kvůli jejich váze a obtížné manipulovatelnosti ve složitém terénu v okolí jeskyně. 

Thajští záchranáři dnes zahájili riskantní operaci s cílem dostat uvězněné z jeskyně. Chlapci mají postupně vycházet ven vždy v doprovodu dvou potápěčů. Budou se brodit temnými a úzkými chodbami, které jsou plné bláta a silných proudů a nedostává se v nich kyslíku. Únik proplaváním zvažují zkušení jeskynní záchranáři až jako poslední možnost, protože chlapci nejsou trénovaní v potápění.