Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syřané z provincie Dará se podle OSN vracejí od jordánské hranice

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Většina Syřanů, kteří uprchli v minulých dnech před boji v jižní provincii Dará, se vrátila domů. U klíčového hraničního přechodu do Jordánska je nyní jen 200 lidí, většinou mužů. K hranici se původně vydalo 320 tisíc uprchlíků, ale Jordánsko je na své území nevpustilo.

Asadově armádě se v pátek podařilo obsadit hraniční přechod Nasíb, který měli povstalci pod kontrolou od roku 2015. Boje v Dará začaly 19. června. V pátek byla ohlášena dohoda mezi zástupci vlády a rebelů, kterou zprostředkovalo Rusko. 

Koordinátor humanitárních operací OSN v Sýrii Anders Pedersen dnes ale řekl, že situace zůstává složitá. Vyzval bojující strany, aby ukončily nepřátelské akce a umožnily zahájit humanitární operace. Odpůrci Damašku dnes hlásili intenzivní dělostřeleckou palbu severně od Nasíbu.

Podle agentury AP sice na dohodu zprostředkovanou Ruskem přistoupily hlavní povstalecké skupiny působící ve východní části Dará, ostatní ale chtějí v boji pokračovat. Jde zejména o skupiny působící v západní části provincie a také v oblasti Kunajtry na Golanech.

Pedersen řekl, že OSN musí pomoci obyvatelům severozápadní Sýrie, zejména těm, kteří se vrátili od jordánské hranice. "Žádáme především o to, abychom mohli vjet dovnitř a dostat se k obyvatelstvu, o němž víme, že potřebuje pomoc," řekl.

Témata:  Sýrie uprchlíci Jordánsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy