Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan složil přísahu, Turecko má nově prezidentský systém

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Recep Tayyip Erdogan dnes složil v parlamentu prezidentskou přísahu na své další funkční období. Oficiálně také v Turecku začal platit prezidentský systém, který voliči těsnou většinou schválili v loňském referendu.

Státní televize TRT označila dnešek za "první den nového Turecka".

"Jako prezident přísahám na svou čest a bezúhonnost před velkým tureckým národem a historií, že budu pracovat s veškerou svou mocí na ochranu a povzbuzení slávy a cti Turecké republiky," řekl Erdogan v přísaze.

Moc bude od nynějška výrazněji soustředěna v rukou prezidenta. Ten může po zrušení funkce premiéra sestavovat vládu podle libosti, vydávat dekrety a stanovovat rozpočet.

Kritici upozorňují, že nový systém v Turecku ohrožuje právní stát. Staronový prezident ale trvá na tom, že změny jsou nezbytné pro bezpečnost a stabilitu země.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy