Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velký útok Boko Haram u Čadského jezera. Zemřelo přes 30 vojáků

Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Foto: saharareporters.com

Abuja - Při pátečním útoku teroristů z Boko Haram na hranicích Nigérie a Nigeru zemřelo 32 vojáků a 70 jich utrpělo zranění. Na straně radikálů bylo několik mrtvých a zraněných, uvádí se v prohlášení nigerijského ministerstva obrany.

Stovky útočníků napadly vojenské postavení u pohraničního města Bosso, které leží nedaleko Čadského jezera. "Po protiútoku armádních a bezpečnostních složek se dnes ráno podařilo obsadit ve městě veškeré pozice. Situace je pod kontrolou," oznámila armáda. Niger přišel o 30 vojáků, Nigérie o dva.

Sekta Boko Haram začala fungovat před sedmi lety a své operace rozšířila z Nigérie i do sousedních zemí. Podle informací Amnesty International zabila na 20.000 lidí a přinutila svými aktivitami odejít z domovů až dva miliony osob.

V regionu s radikály bojuje mezinárodní vojenská mise, do níž Nigérie, Niger, Čad, Kamerun a Benin vyslaly na 8700 mužů.

Témata:  terorismus v Nigérii Boko Haram Niger

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy