Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit v Helsinkách: Trump a Putin jednají mezi čtyřma očima

Vladimir Putin a Donald Trump
Vladimir Putin a Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Helsinky - V prezidentském paláci v Helsinkách dnes začalo jednání prezidentů Ruska a USA Vladimira Putina a Donalda Trumpa mezi čtyřma očima. Oba státníci ujistili novináře, že jsou připraveni debatovat o nejvýznamnějších otázkách světové politiky a o vzájemných vztazích.

Putin při zahájení besedy poukázal na to, že s Trumpem i v minulosti udržoval stálé kontakty, uskutečnilo se několik telefonních rozhovorů. "Přišel ale čas na zevrubný rozhovor o dvoustranných vztazích a bolavých místech ve světě, je jich docela dost," řekl Putin.

Trump pogratuloval Putinovi k úspěšnému uspořádání fotbalového mistrovství světa v Rusku, sledoval prý dokonce semifinále i finále. Ruský prezident tuto skutečnost ocenil uznalým pokývnutím hlavou.

Mezi problémy, o nichž chce hovořit, Trump jmenoval obchod, vojenské otázky, Čínu nebo jaderné zbraně. "Udržovat s Ruskem dobré styky je dobré, nikoli špatné," poznamenal Trump. "Máme skvělé možnosti pracovat společně," dodal.

Podle ruské televize Rossija 24 předložila ruská delegace Američanům "papír" s návrhem textu závěrečného prohlášení. Delegace obou zemí se ale údajně dohodly, že o případném podpisu dokumentu rozhodnou sami prezidenti.

Ruská agentura RIA Novosti krátce před zahájením summitu napsala, že Moskva je připravena debatovat s Američany o údajném vměšování do prezidentských voleb v USA. "Jsme připraveni diskutovat, jsme připraveni k oboustranným závazkům nevměšování do vnitřních záležitostí," citovala agentura nejmenovaného ruského činitele. Rusko podle něj navrhne, aby obě země obnovily dialog o strategické stabilitě a věnovaly se na summitu otázce kontroly zbrojení, Íránu a situaci v Sýrii.

Americký tisk dnes v komentářích nevylučuje, že výsledkem summitu může být závazek Moskvy, že pomůže se stažením íránských vojáků a bojovníků Hizballáhu ze syrských oblastí při hranicích s Izraelem. V otázce kontroly zbrojení se dohoda neočekává, nanejvýš prý ujednání o diskusi na úrovni expertů. Agentura Reuters nevylučuje dohodu o doplnění stavu diplomatů na velvyslanectvích v Moskvě a Washingtonu, oslabeného po oboustranném březnovém vyhoštění.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin Finsko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy