Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruští zákonodárci chválí helsinský summit: Čest a sláva Putinovi, skutečnost "předčila očekávání"

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Šéfka horní komory ruského parlamentu, Rady federace, Valentina Matvijenková dnes ocenila dnešní schůzku prezidentů Ruska a USA Vladimira Putina a Donalda Trumpa v Helsinkách. Podle ní jde o krok k navázání normálního politického dialogu mezi jadernými velmocemi.

Ze summitu si Matvijenková odnesla dojem, že oba vůdci projevují zájem a ochotu vyslechnout jeden druhého. „Byla to dost dlouhá a obsažná schůzka, trvala déle, než se plánovalo. Vypovídá to o velkém zájmu vůdců obou zemí jeden o druhého při posuzování jak bilaterálních otázek, tak nejdůležitějších a nejnaléhavějších mezinárodních problémů. Bylo patrné přání vyslechnout jeden druhého a možná se přístupy v něčem sblížily," uvedla politička.

Od první schůzky obou státníků prý nečekala velké výsledky, ale skutečnost "předčila očekávání". Zdůraznila také velmi dobré ovzduší na závěrečné tiskové konferenci obou prezidentů. „Měla jsem pocit, že to byla prostě vynikající schůzka," řekla ruská senátorka.

Jiní ruští zákonodárci vidí v summitu potvrzení, že bez Ruska se Amerika a svět neobejdou, zároveň ale varují před očekáváním okamžitého řešení problémů. „Setkání prezidentů dvou jaderných supervelmocí představuje nejen novou etapu dvoustranných vztahů, ale i důležitou geopolitickou, celosvětovou událost," prohlásil šéf branného výboru Rady federace Viktor Bondarev. „Z krize je nutné hledat východisko. My (Rusové) to víme dávno, ale teď se toto pochopení stalo oboustranným," poznamenal senátor.

„Čest a sláva prezidentu Putinovi za to, že dokázal tolik posílit autoritu Ruska na mezinárodní scéně. Přestože se Američané a Evropská unie pokoušeli o konfrontaci a tlačili sankcemi, tak stejně byli nuceni hledat cesty, jak se s námi sblížit, stejně museli přijít za Ruskem," prohlásil Bondarev.

Schůzka Putina a Trumpa v Helsinkách představuje úspěšný začátek, ale nelze čekat, že hned budou následovat řešení bilaterálních či globálních problémů, varoval poslanec Alexej Čepa, který je místopředsedou zahraničního výboru dolní komory parlamentu, Státní dumy.

Témata:  Rusko Vladimír Putin Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy