reklama

"Jestli existují utajené přísliby nebo dohody na úkor třetích bude možné - pokud vůbec - vytušit až za několik měsíců. Takto netransparentní způsob vyjednávání je v demokraciích přinejmenším nezvyklý," míní list Kölner Stadt-Anzeiger.

Doporučuje proto opatrnost, pokud jde o prohlášení obou státníků o tom, jak úspěšná schůzka byla. Deník upozorňuje, že také po červnovém setkání Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem oslavoval americký prezident historický průlom ve vztazích s KLDR. Jaderné odzbrojení komunistické země se od té doby ale ani o krok nepřiblížilo.

"Je vždycky lepší, když spolu Amerika a Rusko mluví, než když mluví jen o sobě navzájem. Už v tom je dobrá zpráva, že se setkání v Helsinkách vůbec uskutečnilo. Konkrétní obsah (jednání) a jeho závěry jsou ale v mlze," píše deník Hannoversche Allgemeine Zeitung, podle nějž není ani po schůzce vyloučeno, že nastanou další krize.

Podle Frankfurter Allgemeine Zeitung ukážou až další vyjednávání obou velmocí, jestli byly oprávněné obavy, že by Trump s Putinem mohl uzavřít takové dohody, které by mohly ohrozit transatlantické spojenectví.