Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už žádné zabíjení zvířat? Uměle vyrobené maso by mohlo být v restauracích za tři roky

Maso
Maso
Foto: Pixmac

Amsterodam - Nizozemská společnost Mosa Meat před pěti lety představila jako první na světě laboratorně vypěstovaný hovězí burger. Nyní chce vyrábět a od roku 2021 prodávat do restaurací uměle vypěstované maso.

Mezi investory figuruje hlavně investiční firma M Ventures, která patří farmaceutické společnosti Merck, a evropský zpracovatel masa Bell Food Group. Menším investorem je také Glass Wall Syndicate, což je skupina, která podporuje několik společností zaměřených na pěstování masa či masové náhrady.

Mosa Meat v minulosti obdržela také jeden milion eur od spoluzakladatele společnosti Google Sergeye Brina. Firma doufá, že se jí podaří začít prodávat první produkty v roce 2021. První by mohlo být mleté hovězí na burgery. Jejím cílem je dosáhnout výroby masa o dva až tři roky později, přičemž cena jednoho plátku masa na hamburger má činit zhruba jeden dolar (22 Kč).

Ekologové ale varují, že rostoucí spotřeba masa ve světě, zvláště v rozvíjejících se zemích jako je Čína, není udržitelná. Hovězí, vepřové a drůbeží totiž vyžadují mnohem větší zdroje než rostlinné bílkoviny. Krávy také produkují obrovské množství skleníkových plynů, které přispívají ke globálnímu oteplování.

Témata:  maso restaurace

Související

Aktuálně se děje

9:36

Tragédie na hudebním festivalu v Itálii. Číšníkovi se osudnou stala mozzarella

K oblíbeným letním dovolenkovým destinacím patří samozřejmě i Itálie, kde se v uplynulých dnech stala málo vídaná tragická událost. Číšník se během pracovní pauzy udusil jídlem. Konkrétně šlo o mozzarellu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy